Кюретаж

Йонофореза
май 15, 2018
Пародонтит
май 15, 2018

Кюретаж

Кюретажът е метод за почистване на зъбните повърхности посредством инструменти наречени кюрети. Кюретажът може да бъде на корена , на джоба и на костта . Посредством кюретажа се премахват дълбоки отлагания като плака и зъбен камък , като и някой оцветявания по зъните повърхности като петна от храни и напитки .

Пародонталния кюретаж премахва венецът прорастнал на мястото на стопената алвеоларна кост, като по този начин се премахват се премахват гранулаций и други възпалени тъкани . Процедурата се извършва под анестезия(упойка) и е безболезнена.

Има два основни вида кюретаж: открит и закрит

Закритият кюретаж изисква тактитен усет , кюретата се поставя между венеца и зъба и чрез загребващи движения се премахва зъбният камък . Методът е приложим главно при наличието на плитки джобове.

Откритият кюретаж е по-сложният от двата метода , но и този с по-добър резултат при правилно изпълнение. При него се прави венечно ламбо , венецът се отделя от корена на зъба и от костта , с което се постига директна видимост върху зъбния камък и гранулацийте останали по дъното на джоба. Последните се отстраняват старателно, а костта се заглажда с помощта костна фреза, ламбото се зашива върху почистената повърхност. Конците се премахват след около седем дни. При по дълбоки джобове и при наличие на подвижност на зъбите операцията налага поставянето на костозаместител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *