Отдръпване на венеца – Гингивална рецесия

Периодонтити
април 19, 2024
Алайнери Modern Clear ®
април 19, 2024

Отдръпване на венеца – Гингивална рецесия

Както личи от наименованието това е състояние, при което се отдръпва венеца и така се оголва зъбния корен, може да се наблюдава и зачервяване и дори лек отток върху засегантия венец. Променената позиция на венеца е най-често следствие от възпалителен процес или от травма въху засегнатия зъб или група от зъби. Новоформираната позиция на венеца също така го прави и по-ретентивен, тоест благоприятства натрупването на плака, което често води до кариес в основата на зъба, а също и до периодонтит, ако не се лекува навреме.

Гингивалната рецесия може да обхване един или група от зъби. В началото тя е по-скоро естетичен проблем. Засяга най-често зъбите във фронта ( резците и кучешките зъби)

С развитието си отдръпването на венеца респективно се задълбочава и вече имаме наличие на чувствителност на зъбите( болка при студено и при горещо ), което се усеща като изтръпване. Често се развива инфекция, отток , кървене и дори болка при хранене. Гингивалната рецесия в напредналата си форма, вече не засяга само венеца, а и подлежащо разположената кост,  като при стопяване на 2/3 от костта, зъбът става подвижен и налага той да бъде шиниран за зъбите около него .

Най-често срещани причини за наличието на гингивална рецесия :

  • Травматично миене на зъби с по-твърди и груби четки и резки хоризонтални последователни движения на четката .
  • Наследствени фактори
  • Не добре планирано ортодонтско лечение
  • Силно стискане и скърцане със зъби, особено нощно време при пациенти с установен бруксизъм

Лечението на гингивалната рецесия е , чрез биостимулация с лазер или в по-напредналите и форми, чрез микрохирургия , комбинирана с палстика на венеца или добавянето му като присадка най-често от тъкан препарирана от небцето .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *